Nurin Aziz

Hello , lovers :*

Assalamualikum & Good Day! Hi, I'm Nurin Afifah. Welcome to My Paris Town. Please be nice here. Copycats are not allowed here. Have a Nice day. Gomawo!


Entries About Linkies Stuff


Walking Talking

Put your blog url correctly, so I can follow you.
No Harsh words allowed here.
Click 'Go' to send it.



Ask Me Anything !

Big Clap


Template: Intan Aqilah
Basecodes: Nurin
Others:   


Hot Entries : Baulu

Hi, Bloggers! Enjoy reading ^_^


     Baulu merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang popular pada musim perayaan dan juga dalam majlis perkahwinan masyarakat Melayu.

      Baulu diperbuat daripada tepung, telur, dan gula. Baulu boleh disimpan lama kerana merupakan sejenis kuih kering yang tidak menggunakan air atau minyak.

      Secara tradisinya, proses membuat baulu adalah agak rumit dan perlu dijaga kebersihannya. Untuk membuat baulu, tepung perlu dikeringkan terlebih dahulu dengan menggorengnya tanpa minyak dan selepas itu pula dijemur. Selain itu, apa yang penting sekali, semasa proses menyediakan baulu ini, elakkan daripada menggunakan walaupun setitik air kerana boleh menjadikan baulu itu mudah bercendawan dan tidak boleh disimpan lama.

      Untuk memasak adunan baulu pula, secara tradisionalnya,  baulu dimasak dalam acuan tembaga dan dibakar dengan menggunakan api di atas dan di bawah. Terdapat beberapa jenis acuan baulu yang digunakan seperti berbentuk ikan kecil, acuan baulu cermai, bentuk bunga besar, dan lain-lain lagi.

      Pada masa kini, baulu sudah dijual secara komersial. Malah, baulu sudah  dibuat dengan menggunakan mesin dan kaedah yang moden. Namun begitu, hasil baulu yang dibuat dengan cara moden ini tentulah jauh berbeza dengan baulu yang dibuat secara tradisional. Hal ini kerana baulu yang diperbuat secara tradisional, rasanya lebih enak, lembut, dan ringan.

Bye, bloggers! Do you enjoy? Then like my entry and follow my blog :)

0 COMMENTS FROM YOU. OLDER POST | HOTTER POST